У Раді Європи вважають конкурс до Верховного суду прозорим

Розділ новин: 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) використала усі наявні засоби для дотримання відкритості та публічності під час проведення конкурсу до Верховного Суду. Про це повідомив Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя, коментуючи конкурс до Верховного Суду, передає Укрінформ.

Він наголосив, що “українське суспільство очікує, що нові судді Верховного Суду будуть незалежними та неупередженими в судовій практиці протягом усієї своєї кар’єри, і ці принципи повинні бути дотримані також і під час набору та призначення суддів”.

“Звіти ВККС, висвітлення конкурсної статистики, брифінги, зустрічі з громадянським суспільством, ЗМІ, міжнародними партнерами є явною ознакою прозорості та відкритості конкуренції”, – сказав Брійя.

Він зазначив, що ведення інтерв’ю з кандидатами або оприлюднення цих матеріалів на веб-сайті Комісії не є загальноприйнятою практикою держав-членів Ради Європи.

“Водночас, ми розуміємо, що ці кроки вживаються українською владою з метою відновлення повної довіри до системи правосуддя, і тому ці заходи можна вважати ефективними на даному етапі”, – сказав спеціальний представник генсека Ради Європи.

“Європейські стандарти не забороняють залучення професіоналів, які можуть зробити корисний внесок у оцінку кандидатів у судді, для участі у цьому процесі. Однак роль цих фахівців може бути лише консультативною, але не вирішальною”, – прокоментував Брійя залучення до конкурсу Громадської ради доброчесності.

Нагадаємо, наприкінці червня ВККС визначила 120 переможців з 320 кандидатів на посади суддів Верховного суду.

У посольстві США в Україні вважають, що варто переглянути кожну кандидатуру до складу Верховного суду України.

Джерело: 
Вінницькі новини

Додати новий коментар

3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.