Дев’ятий рік поспіль на Вінниччині запалав «Живий вогонь»

Розділ новин: 

За сприяння облдержадміністрації та обласної Ради 24 червня вже вдев’ятий раз поспіль на Вінниччині пройшов міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» .

У фестивалі взяли  участь представники козацтва з п’яти областей України, народні майстри та колективи Вінницької області, зірки сучасної сцени, представники спортивних федерацій.  На фестивалі працювали одночасно дві сцени: рок та народна. На вечірній сцені виступали: гурти  «Чумацький шлях», «Re-Mix», «GG ГуляйГород» (етно-виконання), та «GG ГуляйГород» (електронна музика), лідер гурту «Широкий лан» Святослав Бойко та хедлайнер свята – запальна і драйвова Кіра Мазур, дівчина виконувала  авторські пісні в етно-стилі з електронним аранжуванням.

Привітати учасників фестивалю завітали перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, голова обласної Ради Анатолій Олійник та депутати обласної Ради: Олександр Крученюк , Сергій Кривешко, Вадим Соляник.

Звертаючись до присутніх Андрій Гижко зазначив: «Проведення такого роду фестивалю є досить знаковим та важливим для нас, адже підтримка та відродження етносу, автентичної культури є фундаментом будь-якого народу, його історією. Переконаний, що ювілейний 10 фестиваль «Живий вогонь» буде масштабним та масовим із залученням колективів з усієї України. Адже кожен регіон, кожна місцевість є особливою і неповторною і дуже важливо це пам’ятати та берегти».

Анатолій Олійник подякував організаторам за прекрасне українське свято. «Саме завдяки таким фестивалям ми пам’ятаємо про наше коріння, саме через єднання та підтримку один одного нам потрібно показати всім, у кого є імперське мислення, що Україна була понад тисячу років, що Україна є, і буде міцною, демократичною, цивілізованою європейською державою!», -  підкреслив Анатолій Олійник.   

Не обійшлося на фестивалі і без традиційного купальського обряду  - для його проведення запалили вісім ватр, а дівчата пускали на воду сплетені віночки. Традиційно  на фестивалі демонстрували  видобування «живого вогню» - коли без жодного сірника за допомогою спеціальної конструкції, кількадесят дужих чоловіків видобули вогонь з дерева.   

Родзинкою цьогорічного фестивалю стала повстанська галявина. Тут була можливість постріляти в пейнтбольному тирі, розібрати зброю, вивчити повстанські гасла та побувати в стилізованій криївці. Новинкою став музей старовини під відкритим небом – дивовижні речі, які знайшли своє друге життя.

Також учасники демонстрували свої вміння у спортивних змаганнях з армреслінгу та жиму лежачи. Відбулась презентація національного виду спорту – бойового гопака у виконанні юних козачат із Запоріжчини та Вінниччини. Козаки і силовики з вінницьких правоохоронних органів виступили у змаганні «Лава на лаву».

Фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» завершився виступами авторських пісень в етно-стилі з електронним аранжуванням, які тривали до півночі.

Джерело: 
Вінницькі новини

Додати новий коментар

4 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.