Кіно навколо «Вінницякіно»

Резонансна перевірка діяльності комунального підприємства «Вінницякіно» депутатами обласної ради триває. Бо заявлений «кіношниками» кошторис зарплат у розмірі понад півтора мільйона гривень на 2016-й рік викликав чимало запитань...

А як почали розбиратись із реальним станом справ на підприємстві, то виявили цілий «серіал» порушень по комунальній землі, бюджетних фінансах і роздутий до 36,5 посади штат працівників...

– Ще півтора року тому директор «Вінницякіно» Микола Безносюк обіцяв нам виправити всі зауваження, недоліки і осучаснити роботу підприємства, — зауважив депутат обласної ради Владислав Рой. — Але що ми побачили насправді? На землі «кіно» раптом виросли 7 котеджів, власники яких невідомо як отримали цю землю. Так само кіноархіви знаходяться в незадовільному стані, потребують ревізії та декомунізації... Водночас, стало відомо, що одна організація-орендар досі не сплатила підприємству серйозну суму і банально втекла... Водночас директор, 4 бухгалтери, 6 водіїв та загалом весь штат отримує досить пристойні зарплати і премії. Ми вимагали пояснень від директора по всіх цих заявлених фактах, але він зібрався писати заяву на звільнення і буцімто знаходиться на лікарняному. Але сьогодні він прийшов на наш «круглий стіл», і сподіваємось, що почуємо його варіант вирішення проблем по підприємству.

Та ділової розмови не вийшло. Колектив «Вінницякіно» і група підтримки з числа колег, чиновників та навіть київського десанту виступила категорично проти ліквідації. Зате запропонували свою версію оптимізації — звільнення 12 із 36,5 працівника та фінансування на рівні 900 тисяч на рік. Бо виявилось, що без «Вінницякіно» 17 вцілілих кінотеатрів по області та міський «Родина» буцімто залишаться без кінофондів. А ще в дитячих садочках і школах більше не крутитимуть класику в стилі «Один вдома» та «Один вдома-2».

Для підсилення своїх позицій керівництво «Вінницякіно» запросило із Києва двох експертів із Держкіно, які назвали нашу прокатну мережу ледь не кращою в Україні. А ще осередком вітчизняної культури, патріотичного виховання та навіть пропаганди!

Але за землю, оренду, гроші та зарплати під час 2-годинної гарячої дискусії «кіношники» намагались не згадувати...

Паралельно альтернативні думки на цю тему опоненти намагались брати на голос та давати право слова лише фахівцям від кіно.

– Ви мені скажіть, якби «Вінницякіно» зникло, вінничани б це помітили? – звернувся до присутніх організатор ВІННИЦІАнського фестивалю Олександр Шемет. — Тому нам треба визначитись: треба нам таке кіно за 1,8 мільйона чи і без нього в школах та садочках вчителі зможуть показати щось патріотичне. Бо кіно – це не чиновники і директори. Воно народжується не в кабінетах, а головах ентузіастів, нашої молоді... Його нині знімають навіть на мобільні та фотоапарати без жодної державної підтримки. А ви хочете залишити все як було? І мені дивно чути заяви, що культура на межі виживання, що вона не може на себе заробити. Може і повинна! Справа не у тому, скільки вкласти грошей у підприємство, а у тому, чи зможуть ефективно використати ці кошти і через деякий час віддати у два рази більше. І я не почув відповіді про будинки, що раптом обступили наше «Вінницякіно». Що це? Звідки? Хто дав добро?

Так само не почули відповідей на запитання комісії депутати обласної ради.

– Це була перша така «ревізія» в новому році, але вона вже показала кілька шокуючих фактів із так званої роботи «Вінницякіно», — розповіла член робочої групи, депутат обласної ради Людмила Станіславенко. — Разом із Людмилою Щербаківською та Геннадієм Мазуром ми виявили, що фонди та архіви знаходяться у вкрай незадовільному стані. Які з них ще «живі», а які лежать «мертвим» вантажем, мають вирішити фахівці. Так само незрозуміло, що там роблять люди аж на 36,5 ставки. Хоча директор заявив нам, що він тут керує із 1998-го року і в нього повний порядок... Але поки що повний порядок ми виявили із заробітними платами! Це коли при ставці в 6,5 тисячі зі всіма надбавками керівник отримує близько 20 тисяч гривень, а весь колектив за рік має 1,6 мільйона зарплати із бюджету області! Тому вже після першої серйозної розмови з депутатами директор сказав, що готовий писати заяву на звільнення. Але спершу там має зі всім розібратись КРУ, бо доля комунальної землі «Вінницякіно» ще нами не з’ясована... А це не менше гектара! Тому там роботи непочатий край, і до сесії 11 лютого маємо вирішити, що робити з цим «кіно» – ліквідувати, реорганізувати чи оптимізувати.

У свою чергу, перший заступник голови обласної ради Людмила Щербаківська на засіданні робочої групи оприлюднила пропозиції департаменту культури про скорочення штату працівників «Вінницякіно» і економію на цьому 900 тисяч гривень. Автотранспорт «кіношників» пропонується передати іншим закладам культури, бо у «Вінницякіно» велика автобаза. Але «ревізори» її так і не бачили.

А голова бюджетної комісії Геннадій Мазур вважає, що слід перевірити усі комунальні заклади на предмет ефективності використання бюджетних коштів. На його думку, по «Вінницякіно» є кілька варіантів — реорганізація, ліквідація чи приєднання до іншої юрособи.

До речі, під час звіту директора «Вінницякіно» «сплив» орендний скандал на 3 мільйони.

– Розкажіть, чому ви не написали заяву у правоохоронні органи з приводу несплати мільйонних коштів орендарем? – запитав у Миколи Безносюка Геннадій Мазур.

– Я написав позовну заяву півтора місяця тому... – відповів директор.

– Тобто, ви «зашевелились» лише тоді, коли ми підняли питання про доцільність роботи «Вінницякіно». А коли орендар втік? І скільки заборгував? – уточнив депутат облради Олександр Масленніков.

Виявилось, що загадковий орендар заборгував більше 3-х мільйонів гривень, не розрахувався і тихенько втік. Це було ще в 2014-му році...

– Послухайте, у вас під носом організація не сплачувала за оренду стільки часу, а ви заявляєте, що вони просто втекли. Чому раніше не вимагали з них коштів? – здивувався Мазур.

– Нічого страшного, мені 2 роки до пенсії залишилось, то я на біржу праці стану, – заспокоював, перш за все, себе нинішній директор «Вінницякіно». — Я відповім на всі запитання, бо ми працюємо в рамках закону і бюджетного кодексу. За останній рік провели більше 600 кінопоказів по області, надаємо фонди кінопрокатній мережі... Ми готові оптимізувати свою роботу, скоротити штат на 12 одиниць, виправити недоліки...

Уже цього тижня сесія обласної ради має визначитись із долею «Вінницякіно», землею підприємства, фондами та керівником. Водночас кілька депутатів на чолі з Андрієм Вигонюком готують заяви до прокуратури і КРУ, щоб вони провели ретельну ревізію діяльності цього підприємства.

А тим часом директор раптово ліг на лікарняний, але прийшов на «круглий стіл» із депутатами. Спершу готовий був писати заяву на звільнення, а тепер, кажуть, відмовився це робити. Може, секрет всіх цих маневрів навколо «Вінницякіно» не лише в бюджетних мільйонах, а, перш за все, в комунальній землі під 7-ми котеджами. Бо цю землю навряд чи могли отримати багатодітні, АТОшники чи переселенці. Нині разом із активістами та депутатами встановлюються прізвища власників цих маєтків...

 

Vindaily.info

Джерело: 
Вінницькі новини

Додати новий коментар

12 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.