Децентралізація доріг і платні траси: що українцям готує "Укравтодор"

Українські дороги катастрофічно зношені. Обсяги ремонту трас 26 років не дозволяли відновлювати дорожнє полотно до його руйнування. Однак з 2018 року дорожня галузь почне працювати по-іншому. В країні створять Дорожній фонд, який наповнюватиметься за рахунок акцизів з палива. А "Укравтодор" не відповідатиме за всю мережу доріг. Велику їх частину передадуть місцевим органам влади. Сайт "Сегодня" дізнався, якими будуть дороги в Україні через п'ять років.

Дороги зношені на 97%

Основні дороги державного значення зношені на 97%. Це означає, що їх потрібно будувати заново. Існуючі траси 26 років фінансувалися на 2-3% від потреби і не розраховані під сучасні умови. Основна мережа українських доріг будувалася в 80-х. Через 37 років навантаження на траси виросло в два рази, пояснює директор Державного дорожнього науково-дослідного інституту Василь Нагайчук. Крім того, дорожнє покриття переважно на органо-мінеральних сумішах, які руйнуються швидше, ніж асфальтобетонне. Ще великої шкоди завдає зима. "В Україні за зиму може бути багато переходів через нуль (градусів Цельсія – ред.). Це катастрофічно позначається на дорогах. Вони руйнуються зсередини", – додає експерт.

pavl4987

В Україні щорічно ремонтують менше 1% доріг. Фото: Д. Павлов

У 2016 році в Україні відремонтували 816 км доріг. У цьому році "Укравтодор" планував відновити 2500 км. "Це буде рекорд з 2011 року, коли Україна готувалася до Євро-2012", – не втомлюється повторювати керівник відомства Славомир НовакАле і 816 км, і 2500 км – мізер. Це менше одного відсотка від усієї протяжності доріг. Всього в Україні 169,7 тис. км доріг під відповідальністю відомства. З такими темпами на відновлення піде більше ста років. До того ж, замість обіцяних 35 млрд грн "Укравтодор" отримав 20 млрд. "Оскільки фінансування не надійшло в тому обсязі, в якому було заплановано, по факту ми маємо понад 20 млрд грн, відповідно наш прогноз – 2 тис. км доріг на кінець року", – сказав міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Щоб дороги не встигали зношуватися, дорожники повинні ремонтувати мінімум 5 тис. км, вважає Нагайчук. Але в "Укравтодорі" налаштовані оптимістично. З наступного року відомство залишить собі 50 тис. км., Решта 120 тис. км – віддасть під відповідальність місцевої влади. При цьому збільшиться фінансування доріг.

"Укравтодор" позбудеться від більшості доріг

З 2018 року в Україні запрацює Дорожній фонд. Він буде наповнюватися з трьох джерел: акцизного збору, ввізного мита на нафтопродукти і з імпортованих на митну територію України транспорту і шин. Ці гроші будуть цільовими, тобто їх не можна буде використовувати ні на що інше, крім ремонту доріг. Однак на повну фонд запрацює тільки в 2020 році. У 2018-му тільки 50% податків підуть на дороги, в 2019 – 75%, а в 2020-му – 100%. Так, в 2018 році на дороги спрямують 33 млрд грн, а в 2020 – 75,9 млрд грн.

Якщо зараз "Укравтодор відповідає за 169,5 тис. км, то з наступного року відомство залишить собі 50 тис. км. Решта перейде місцевим органам влади. Кошти на ремонт доріг в областях будуть виділятися з територіальних дорожніх фондів, які безпосередньо пов'язані з Дорожнім фондом. За більшість доріг будуть відповідати місцева влада. Обладміністрації будуть самі вирішувати, які дороги регіону потрібно ремонтувати в першу чергу.

pavl5040

"Укравтодор" передасть 120 тис. км доріг під відповідальність місцевої влади. Фото: Д. Павлов

"Ми децентралізуємо дороги. З наступного року фінансування 120 тис. км доріг передаються місцевій владі. "Укравтодор" буде відповідати тільки за 50 тис. км доріг державного значення. На їх утримання передбачено близько 1 млрд доларів. 400 млн доларів піде на утримання доріг місцевого значення", – пояснює міністр.

У планах "Укравтодору" відремонтувати дороги між обласними центрами. Це буде прописано в програмі розвитку доріг на 2018-2022 рр. "За планом ми впроваджуємо маршрутний принцип. Будемо фокусуватися на основних коридорах країни. За п'ять років ми хочемо поєднати всі обласні центри", – говорить Славомир Новак. Крім цього, в Україні за три-чотири роки з'являться перші платні дороги. Але спочатку парламент повинен прийняти зміни в закон "Про концесії". Зараз в "Укравтодорі" розглядають три проекти платних доріг. Це дорога від Львів-Краковець до польського кордону, Київ-Біла Церква та концесійні мости.

У проекті бюджету на 2018 рік на дороги передбачено 44 млрд грн. Зокрема, надходження в Дорожній фонд повинні скласти 32,6 млрд грн. З держбюджету буде виділено 4 млрд гривень на будівництво і реконструкцію доріг загального користування по маршруту Львів – Тернопіль – Умань; Біла Церква – Одеса – Миколаїв – Херсон. Ще 2 млрд гривень на ремонт автомобільної дороги Київ-Харків-Довжанський.

Джерело: 
Вінницькі новини